سخنگوی وزارت بهداشت خبر داد: آخرین وضعیت سرمایهگذاریهای خصوصی در حوزه سلامت
- شناسه خبر: 2858
- تاریخ و زمان ارسال: 13 بهمن 1394 ساعت 12:48
- بازدید : 136
- نویسنده: mfathi

سخنگوی وزارت بهداشت از افتتاح یکهزار و 126 پروژه وزارت بهداشت به ارزش 13 هزار و 71 میلیارد ریال همزمان با یومالله دهه فجر خبر داد.
دکتر ایرج حریرچی در نشست خبری که در وزارت بهداشت برگزارشد، ضمن تبریک دهه فجر چند شاخص مهم برای سنجش سلامت جامعه را برشمرد و به مقایسه آنها در قبل و بعد از انقلاب اسلامی پرداخت و گفت: اولین شاخص، میزان مرگ و میر زیر پنج سال است که این شاخص قبل از انقلاب 174 مرگ در هر 1000 تولد زنده بوده است؛ این در حالی است که اکنون میزان مرگ و میر کودکان زیر پنج سال براساس آمار WHO در ایران 17 نفر از هر 1000 تولد زنده است.
وی دومین شاخص را میزان مرگ و میر مادران عنوان کرد و گفت: یکی از دستاوردهای مهم ما کاهش آمار مرگ و میر مادران است. به طوری که قبل از انقلاب میزان مرگ و میر مادران 245 نفر در هر 100 هزار نفر بوده، اما اکنون به میزان 19.5 در هر 100 هزار نفر کاهش یافته است. همچنین سومین شاخص، میزان امید به زندگی است که قبل از انقلاب 55 سال بوده و اکنون 74 سال است. این دستاوردهای بسیار مهمی است. یکی دیگر از شاخصهای ما میزان پوشش واکسیناسیون است که اکنون به بالای 98 درصد رسیده است.
قائم مقام وزیر بهداشت ادامه داد: البته این آمار به این معنا نیست که آنچه که در حال حاضر به مردم ارائه میکنیم در شان آنهاست، بلکه هنوز با کمبودهای زیادی مواجهیم و باید شاخصهایی مانند پرداخت از جیب مردم، امید به زندگی و طول عمر سالم در کشور را ارتقا بخشیم.
افتتاح 2613 تخت بیمارستانی و 1350 تخت ویژه در یومالله دهه فجر
دکتر حریرچی با اشاره به پروژههایی که وزارت بهداشت در دهه فجر در دست افتتاح دارد، گفت: اولین پروژه، افتتاح 2هزار و 613 تخت جدید در قالب 28 بیمارستان با اعتبار بالغ بر 7هزار 163 میلیارد ریال است. همچنین افتتاح یکهزار و 350 تخت ویژه را به طور همزمان در سراسر کشور و در بیمارستانهای موجود با اعتبار 892 میلیارد ریال در قالب 205 پروژه در دست افتتاح داریم.
وی افزود: همچنین توسعه بخشهای بیمارستانی موجود در قالب 95 پروژه و 918 تخت را بهرهبرداری خواهیم کرد. البته اکنون با توجه به کمبود تختی که داریم، مجبور هستیم بسیاری از پروژههای توسعهای خود را به رقم اینکه ساختمان برخی بیمارستانهایمان مشکل دارد، در بیمارستانهای موجود ایجاد کنیم.
691 خانه بهداشت روستایی به بهرهبرداری میرسد
دکتر حریرچی در ادامه تشریح پروژههایی که قرار است طی دهه فجر به بهرهبرداری رسد، گفت: در این راستا در زمینه فضاهای آموزشی 14 پروژه داریم که مجموعا با 80 هزار مترمربع زیربنا به بهرهبرداری میرسند. همچنین در زمینه فضای بهداشتی، 691 باب خانه بهداشت در روستاها و 93 مرکز بهداشتی درمانی به بهرهبرداری خواهد رسید.
وی تاکید کرد: جمع پروژههایی که در دهه فجر قابل افتتاح است، 13 هزار و 71 میلیارد ریال بوده که در قالب یکهزار و 126 پروژه و مجموع زیربنای 551 هزار و 919 متر مربع به بهرهبرداری خواهند رسید.
72 درصد مرگ و میر ایرانیان ناشی از بیماریهای غیرواگیر
قائم مقام وزیر بهداشت در آستانه هفته سرطان نیز اظهار کرد: در حال حاضر سیمای بیماریها در کشور ما از بیماریهای عفونی و تغذیهای به سمت بیماریهای غیرواگیر در حال تغییر است. در حال حاضر چهار بیماری غیرواگیر اصلی شامل بیماریهای قلبی و عروقی، سرطان، بیماریهای مزمن تنفسی و دیابت داریم که حیات را به خطر میاندازند.
دکتر حریرچی با بیان اینکه 72 درصد مرگ و میر مردم ما ناشی از بیماریهای غیرواگیر است، گفت: بیماریهای قلبی و عروقی 45 درصد، حوادث 14 درصد و سرطانها 12 درصد میزان مرگ و میر را به خود اختصاص میدهند. همچنین سالانه بیش از 90 هزار مورد جدید سرطان در کشور داریم و شایعترین سرطانها در میان دو جنس مرد و زن عبارتند از سرطان پستان، معده، روده بزرگ و مثانه.
این در حالیست که متوسط ورود سرطان در جهان در میان مردان 205 و در زنان 165 در هر 100 هزار نفر است. یعنی میزان بروز سرطان در کشور ما از متوسط جهانی نیز کمتر است. اما این به معنی کم اهمیتتر بودن این بیماری نیست؛ چرا که سرطان سومین آمار مرگ و میر ایرانیان را به خود اختصاص داده و اگر تصادفات را کاهش دهیم عامل دوم خواهد بود.
دکتر حریرچی، دلایل افزایش بروز سرطان را افزایش امید به زندگی و افزایش درصد تعداد سالمندان، تغییر شیوه زندگی مانند شیوع مصرف سیگار دانست و گفت: برای مثال شیوع مصرف سیگار در کشور ما بیش از 90 درصد است. همچنین بیش از 90 درصد مردم ما روزانه پنج وعده سبزی را مصرف نمیکنند. بیش از 35 درصد افراد جامعه ما تحرک بدنی کمی دارند. 16 تا 32 درصد آنها فشار خون بالا و 50 درصد کلسترول خون بالا دارند.
وی، عوامل محیطی را نیز در افزایش بروز سرطان موثر دانست و گفت: سرانه تولید گاز دی اکسید کربن در کشور ما هفت به ازای هر واحد جمعیت است. همچنین میزان ذرات معلق در هوای شهرهای بالای 100 هزار نفر 15.4 میکروگرم است؛ در حالی که متوسط جهانی آن 61.4 است. مصرف انرژی ما 2هزار و 812 کیلوگرم است. گاهی هم غذاهای ما مانند غذاهای فراوری شده به دلیل نمک و نیتراتی که دارند سرطانزا محسوب میشوند.
وی با بیان اینکه بر اساس مطالعهای که در سال 2008 انجام شد در کل دنیا 1.5 درصد از کل تولید ناخالص جهان صرف سرطان میشود، گفت: این آمار از سال 2010 به نزدیک دو درصد رسیده است. بر این اساس هزینههای مستقیم و غیرمستقیم سرطان در کشور ما حدود 10 هزار میلیارد تومان برآورد میشود که 3هزار میلیارد آن برای هزینههای بیمارستانی و 1200 میلیارد تومان در سال هزینه دارو و درمان است.
پیشگیری، اولین اقدام برای مقابله با سرطان
قائم مقام وزیر بهداشت ادامه داد: اولین اقدام برای مقابله با سرطان پیشگیری است؛ چرا که تا 40 درصد سرطانها قابل پیشگیری هستند. اقدام دیگر تشخیص زودرس است یعنی فرد مبتلا به سرطان را در مراحل اولیه بروز سرطان کنترل کنیم که برای انجام این کار دو اقدام غربالگری و آموزش به مردم جهت مراجعه زود هنگام به پزشک لازم است. بحث آموزش را اکنون در چهار شهر کشور از جمله بافق و شهرضا اجرا میکنیم.
دکتر حریرچی، با بیان اینکه طی چند دهه گذشته در همه کشورهای توسعه یافته و توسعه نیافته، میزان بروز سرطان در حال گسترش بوده است، گفت: ما باید فردی را که به سرطان مبتلا میشود با هزینههای معقول درمان کنیم. بر همین اساس در حال حاضر مراکز جامع تشخیص و درمان سرطان را در 52 مرکز تیپ یک، 37 مرکز تیپ دو و 13 مرکز جامع تشخیص و درمان سرطان یا تیپ سه طراحی کردهایم که این 13 مرکز در حال تکمیل و تجهیز با سرمایه غیردولتی هستند.
نیترات آب تهران رصد میشود
دکتر حریرچی در پاسخ به سوالی درباره میزان نیترات در آب تهران و ارتباط آن با سرطان گفت: بر اساس نظر سازمان جهانی بهداشت سه دیدگاه در زمینه سرطان وجود دارد و آن این است که 40 درصد سرطانها قابل پیشگیری و 40 درصد آنها قابل درمان کامل هستند. اما باید ببینیم که آیا بشر چنین تجربهای را در جایی از جهان انجام داده یا خیر. اینکه 40 درصد سرطانها قابل پیشگیری است به شرط این است که همه ریسک فاکتورها را کنترل کنیم.
وی با بیان اینکه میزان نیترات و نیتریت در آب تهران رصد میشود، گفت: استاندارد نیترات و نیتریت ما جزو بالاترین استانداردهای تعریف شده بود و حتی معیارمان از برخی کشورهای اروپایی و آمریکایی 10 برابر سختگیرانهتر است. البته در گذشته در برخی مناطق به دلیل کم آبی به میزان استانداردی که تعیین کرده بودیم، تخطی میشد، اما اکنون بررسیها نشان میدهد که میزان نیترات آب مصرفی ما به میزان معقولی است.
دکتر حریرچی با اشاره به سایر ریسک فاکتورهای بروز سرطان، گفت: نمک مصرفی، سیگار و غیره از جمله ریسک فاکتورها هستند. 40 درصد از نمک مصرفی ما از نان میآید و باید به تدریج آن را کاهش دهیم. یکی از اقداماتی که در زمینه نان انجام دادیم کاهش جوش شیرین موجود در نان و کاهش تدریجی نمک موجود در این ماده غذایی بود.
وی با بیان اینکه قدم اصلی در کنترل سرطان پیشگیری و تشخیص زودرس این بیماری است، افزود: تاکنون هیچ کشوری نتوانسته میزان بروز سرطان را کاهش دهد، اما کشورها توانستهاند که آمار مرگ و میر ناشی از سرطان را کاهش دهند. باید توجه کنیم که فردی که مبتلا به سرطان میشود به مراقبت حمایتی و تسکینی نیازمند است. برای مثال یکی از موارد درمان سرطان میزان مصرف مورفین مجاز است که نرم مشخصی دارد و میزان مصرف مورفین مجاز ما بسیار کمتر از کشورهای توسعه یافته است. ما به عنوان مسئول بهداشت و درمان باید به این موضوعات فکر کنیم.
مصرف داروهای شیمی درمانی در ایران بالاتر از متوسط دنیا
دکتر حریرچی با اشاره به پرهزینه بودن درمان سرطان گفت: در کشور ما میزان مصرف داروهای شیمی درمانی از نرم معمول راهنماهای موجود و معتبر جهان بالاتر است. بنابراین برخلاف تصور برخی از پزشکان، مصرف زیاد داروهای شیمی درمانی خیلی هم مناسب نیست. راه حل کاهش مصرف این داروها این است که ابتدا پزشکان ما به راهنماهای بالینی وفادار و مقید باشند؛ چرا که در زمینه سرطان گایدلاینها در دسترس هستند و راه حل دوم این است که وزارت بهداشت و بیمهها در پرداختهای خود ملاحظاتی مبنی بر میزان تجویز دارو مطابق گایدلاینها داشته باشند. باید توجه کرد که در نظامهایی که پرداخت از جیب زیاد است، نهادینهسازی گایدلاین مشکل است. بنابراین ما باید نقش تولیت و سیاستگذار را افزایش داده، تامین منابع مالی را بالا برده و تعهد حرفهای به گایدلاینها را هم در جامعه پزشکی و هم در میان مردم افزایش دهیم. مردم باید توجه کنند که گاهی تاثیر شیمی درمانی در بقای فرد تنها 2 درصد است.
افزایش رفتار پرخطر در نوجوانها، آری یا خیر؟
قائم مقام وزیر بهداشت در ادامه در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره مطالعهای که اخیرا منتشر شده و از افزایش رفتارهای پرخطر در میان نوجوانها خبر میدهد، گفت: مطالعهای که در این زمینه منتشر شده است در سال 91 از محل اعتبارات صندوق پژوهشهای ریاست جمهوری انجام شده و اخیرا در یکی از مجلات
علمی دانشگاه علوم بهزیستی به چاپ رسیده است.
دکتر حریرچی افزود: آمارهایی که در این تحقیق آمده است تکان دهنده است. آمار رفتارهای پرخطر در حدی است که باید اقدام جدی در این زمینه انجام دهیم. چرا که آمارها قابل توجه مینمایند. حتما باید با آنها مقابله کنیم. راه حل این مسائل سرپوش گذاشتن روی آنها نیست بلکه باید آموزش داده و پیشگیری کنیم.
وی در پاسخ به اینکه آیا وزارت بهداشت این آمار را تایید میکند یا خیر؟ گفت: این آمار در جایی علمی انجام شده و مورد داوری علمی قرار گرفته از آنجایی که روش تحقیق این مطالعه به صورت خود اظهاری و با انتخاب تصادفی افراد در درب مدارس بوده، روایی سنجی نیز شده است. اما اینکه هر رفتارچگونه تعریف شده و اینکه آیا پاسخ دهنده متوجه این تعریف شده است و در جو روانی مناسبی به سوالات پاسخ داده، جای سوال دارد.
حرکت زایمان سزارین به سمت طبیعی
دکتر حریرچی در ادامه در پاسخ به سوالی درباره برخی انتقادات از ترویج زایمان طبیعی گفت: آمار سزارین ما جزو بالاترین آمارها در دنیا بوده است که این موضوع هم به ضرر مردم و هم به ضرر ارائه کنندگان خدمت است. خوشبختانه در سال اول طرح تحول نظام سلامت آمار از سزارین به سمت زایمان طبیعی حرکت کرد، اما ترویج این موضوع زمان میبرد و ماماها، مروجین سلامت و رسانهها باید در این زمینه آموزش داده و فرهنگ سازی کنند. ما با همکارانی مواجه بودیم که 100 درصد آمار زایمانشان سزارین بوده است و همه اینها را نمیتوان به فرهنگسازی ربط داد.
زیکا را تعقیب میکنیم
دکتر حریرچی در ادامه در پاسخ به سوالی درباره بیماری زیکا و اینکه آیا نگرانی از این بابت در کشور وجود دارد یا خیر؟ گفت: زیکا از سال 1945 کشف شده و محدود به آفریقا بوده است، اما طی سالهای گذشته در آسیای جنوبی و سواحل جنوب شرقی آسیا شیوع یافته و در چند ماهه اخیر نیز در آمریکای جنوبی دیده شده است. تفاوتی که این بیماری با سایر بیماریهایی مانند ابولا و مرس دارد، این است که هنوز انتقال انسان به انسان آن ثابت نشده و شرایط آن متفاوت است؛ چرا که این بیماری به یک عامل نیاز دارد.
دکتر حریرچی با بیان اینکه این ویروس تا کنون در منطقه ما دیده نشده، گفت: عامل این بیماری در برخی مناطق کشور ما وجود دارد و در برخی مناطق نیز وجود ندارد، اما اهمیت زیکا این است که اخیرا در کشورهایی مانند برزیل دیده شده که با تولد نوزادان سرکوچک و مغز کوچک ارتباط دارد، اما این بیماری هنوز کاملا به ویروس زیکا منتسب نشده است. در این زمینه ما باید هوشیار باشیم و به همین دلیل به دقت شرایط را تعقیب میکنیم، اما تا کنون نه موردی از این بیماری در کشور دیده شده و نه عامل آن در کشور ما شیوع زیادی دارد.
آمار آنفلوآنزا محرمانه نیست
قائم مقام وزیر بهداشت در پاسخ به خبرنگاری درباره محرمانه بودن آمار آنفلوآنزا و مرگ و میر ناشی از آن گفت: آمار این بیماری به هیچ وجه محرمانه نیست و آنرا اعلام میکنیم، اما ما با گزارش خبر نمیخواهیم ایجاد هیجان کنیم، بلکه هدف ما تغییر و ایجاد رفتار مناسب در مردم و مسئولان است. درباره آنفلوآنزا نیز توصیههای پیشگیری را اعلام میکنیم که برای مردم مفید است اما اینکه بخواهیم ترس ایجاد کنیم، درست نیست. البته درباره آنفلوآنزا هیچ گاه به تفکیک استان آمار را اعلام نمیکنیم؛ چرا که منجر به نگرانی مردم میشود اما آمار آن محرمانه نیست.
وزیر بهداشت برای پاسخ به سوالات یک نماینده به مجلس رفت
دکتر حریرچی در پاسخ به سوالی درباره چرایی فراخوانده شدن وزیر بهداشت به مجلس گفت: یک سال و نیم قبل نماینده بجنورد سوالاتی را از وزیر بهداشت داشتند و اعلام کردند که از پاسخهای وزیر قانع نشدند. سوالات این نماینده درباره پزشک خانواده، تکلیف تکمیل بیمارستانهایی بود که در برنامه چهارم و پنجم قید شده و غیره بود و امروز وزیر بهداشت برای پاسخ به سوالات این نماینده به مجلس رفت.
آخرین وضعیت سرمایهگذاریهای خصوصی در حوزه سلامت
دکتر حریرچی در ادامه در پاسخ به سوال دیگری درباره وضعیت سرمایه گذاریهای خصوصی در حوزه سلامت گفت: در این زمینه قراردادهای متفاوتی وجود دارد برای مثال در جایی ممکن است قراردادی ببندیم و بگوییم که سرمایه گذار طی مدتی مشخص بیمارستانی را در جایی ساخته و به ما تحویل دهد که در این زمان حتما سرمایه گذاری متضمن سود خواهد بود. بنابراین ما یک جا برای ساخت قرارداد میبندیم و یک جا خرید محصول نهایی را انجام میدهیم. مثلا میگوییم یک بیمارستان را بساز و ما اشغال تخت 70 الی 80 درصدی آن را تضمین میکنیم. حال ممکن است اشغال تخت این بیمارستان 50 درصد شود که ما پرداخت ما به التفاوت آن را تضمین میکنیم. وزارت بهداشت در حال حاضر با ایتالیا برای ساخت دو بیمارستان تفاهم نامه امضا کرده است. همچنین سرمایه گذاری 5 میلیارد دلاری را در این حوزه از سوی کشور کره جنوبی داشتهایم که قرار شده 15 درصدش را خود ما پرداخت کنیم و مابقی را این کشور متقبل شود.
آخرین اخبار از کارشناسی تعرفههای سال 95
قائم مقام وزیر بهداشت در پاسخ به سوال درباره چگونگی روند کارشناسی تعرفههای پزشکی سال 95 گفت: بخشی از کارهای کارشناسی تعرفه در اختیار وزارت بهداشت است، اما قسمت عمده آن در شورای عالی بیمه و دولت انجام میشود. حال در این زمینه وزارت بهداشت بر دو نکته تاکید دارد؛ اول اینکه طبق تعریفی که وجود دارد تعرفه ابزار سیاستگذاری است و باعث میشود که ما اقداماتی را که برای سلامت مردم مناسبترند، رواج دهیم و ارائه کنندگان خدمت را به سمت آن خدمتهای مناسب سوق دهیم. مثلا دستمزد زایمان طبیعی را به اندازه یک سزارین بالا برده وآنرا برای مردم رایگان کردیم. به عنوان مثال میگوییم ارائه خدمات سرپایی در کشور ما ضعیف است و باید خدمات بستری را به سمت ارائه خدمات سرپایی برده و درمانها را به صورت سرپایی انجام دهیم. بنابراین ممکن است تعرفه سرپایی را بیش از بستری افزایش دهیم و باید توجه کنیم که این یک بسته سیاستگذاری است.
دکتر حریرچی افزود: دومین نکته این است که ما در تعیین تعرفهها به میزان تورم توجه داشته باشیم و تعرفهها را به حد معقول افزایش دهیم. نمیتوان تعرفهها را به صورت دستوری پایین نگه داشت، بلکه باید آنها را به حد معقولی افزایش داد اما به گونهای که فشاری به جیب مردم وارد نشود.
علت تاخیر در اعلام تعرفهها
وی درباره زمان اعلام تعرفهها و تاخیرات ایجاد شده در آن گفت: این تاخیرات ناشی از دو موضوع است؛ اول مکانیزم تعیین تعرفهها و تاخیرات ایجاد شده در آن که از سوی دولت، شورای عالی بیمه و غیره انجام میگیرد. دومین نکته این است که گاهی این تاخیرات به عوامل خارجی بازمیگردد. برای مثال تاخیر در تعیین تکلیف بودجه منجر به تاخیر در اعلام تعرفهها میشود. البته ما تلاش میکنیم که قبل از سال تعرفهها را اعلام کنیم، اما ممکن است به این دو دلیل نتوانیم این کار را انجام دهیم. اما باید توجه کرد که بیشترین ضرر را از این تاخیر وزارت بهداشت و ارائه کنندگان خدمت میبینند.
نشانههای از افزایش بودجه وزارت بهداشت در مجلس
وی در پاسخ به سوالی درباره برخی اخبار از کاهش بودجه وزارت بهداشت گفت: همه بودجهها در کمیسیون تخصصی مطرح میشوند و نظر اصلی را درباره بودجه، کمیسیون تخصصی میدهد. همچنین نظر اصلی کمیسیونی را نیز کمیسیون تلفیق ارائه میدهد و تصمیم اصلی در صحن علنی ارائه میشود. خوشبختانه ما نشانههایی مبنی بر افزایش بودجه وزارت بهداشت از سوی مجلس دریافت کردهایم.
دکتر حریرچی در پاسخ به سوال دیگری درباره بیمارستان سوانح سوختگی که در یکی از مناطق تهران وقف شده بود، گفت: آخرین خبری که ما در این زمینه داریم این ا ست که بیمارستان مجوزهای قانونی را گرفته و معیارهای لازم شهرداری را نیز دریافت کرده است. آنچه که بر آن تاکید داریم این است که ساخت این بیمارستان با معیارهای قانونی و معیارهای شهرداری انجام شود. البته ما با کمبود بیمارستان در سطح شهر تهران مواجهیم و زمین نیز کم داریم. مجوز این بیمارستان برای ساخت بیمارستان سوانح سوختگی بوده است و یکی از کمبودهای ما همین بیمارستان سوانح سوختگی است.
کاهش آبیاری مزارع با فاضلاب
دکتر حریرچی در پاسخ به سوال دیگری درباره آبیاری سبزیجات با فاضلاب گفت: اکنون آبیاری سبزیجات و میوهها با فاضلاب یا کود انسانی به میزان قابل توجهی کاهش یافته است، اما تاکید میکنیم که برای آبیاری با فاضلاب باید گندزایی انجام شده و معیارهای بهداشتی آن مانند همه جای دنیا رعایت شود و سپس مورد استفاده قرار گیرد.
وی افزود: درباره آفت کشها نیز تاکید داریم که باید هم در مبادی ورودی و هم در بین محصولاتی که فراوری هستند، کنترل شوند. البته مشکلی که در این زمینه با آن مواجهیم این است که اغلب محصولات کشاورزی کشور ما شناسنامه ندارند و تولید کننده آنها مشخص نیست. در حالی که شعار ما این است که غذا باید از مزرعه تا سفره سلامت باشد.
دکتر حریرچی در پاسخ به سوالی درباره افزایش سرطان در کودکان گفت: در این زمینه افزایش شدیدی به ما گزارش نشده و باید توجه کرد که در اکثر سرطانهایی که عوامل محیطی در آنها تاثیر گذار است مواجهههای طولانی مدت منجر به بروز سرطان میشود.
کمبود منابع و برخی مقاومتها سد راه ساماندهی مراکز شیمی درمانی
قائم مقام وزیر بهداشت در ادامه در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره چگونگی روند تجمیع و ساماندهی مراکز شیمی درمانی گفت: یکی از اقدامات نامناسبی که اکنون انجام میشود اما در گذشته به صورت شدیدتر انجام میشد، این بود که بیمار را برای خرید داروی شیمی درمانی به خارج از بیمارستان میفرستادیم. در حالی که داروی شیمی درمانی گران بوده و روش مصرف خاصی دارد. حال سوالی که وجود دارد، این است که مازاد داروهای شیمی درمانی به کجا میروند. بر این اساس برای حل این مشکل بستهای را آماده کردیم و اکنون در تمام بیمارستانهای دولتی داروی شیمی درمانی توسط بیمارستان تهیه و برای بیمار مصرف میشود. در سایر کلینیکها نیز این کار با رعایت استانداردها انجام میشود. البته علاوه بر محدودیتهای مالی مقاومتهایی نیز در این زمینه وجود دارد که امیدواریم مرتفع شوند.
ما با کل پرستاران مواجهیم نه فقط با تعدادی که ادعای نمایندگی پرستاران را دارند
دکتر حریرچی در ادامه در پاسخ به سوال دیگری درباره روز پرستار گفت: آنچه مهم است، این است که حرفه پرستاری حرفهای پر زحمت و مقدس است و باید از پرستاران تجلیل کنیم. ما با کل پرستاران مواجهیم نه فقط با تعدادی که صرفا ادعای نمایندگی دارند. البته تجلیل هم در یک روز انجام نمی گیرد بلکه تجلیل اصلی این است که برنامههایمان را به سمتی سوق دهیم تا از پرستاران صیانت شود. درآمدشان مناسب باشد، امنیت و رضایت شغلی داشته باشند.
وی در پاسخ به برخی صحبتها مبنی بر پرستار مازاد در کشور گفت: ما در زمینه کمبود پرستار آمار داریم و مسئولین فعلی و قبلی نظام پرستاری به طور مکرر به این مسئله اشاره کردهاند. ما باید تعداد پرستار را به ازای تخت بیمارستانی، پزشک و معیارهای دیگر بسنجیم که با توجه به تمام این معیارها حداقل 100 هزار پرستار کمبود داریم، اما گاهی این موضوعات به عنوان یک اهرم سیاسی تلقی میشوند، مثلا با تربیت کمک پرستار مخالفیم و به همین دلیل میگوییم ما پرستار مازاد داریم.
دکتر حریرچی ادامه داد: البته در برخی استانها پرستار مازاد وجود دارد اما این در حالیست که در شهرستانهای آن استان با کمبود پرستار مواجهیم مثلا ما در شهر تهران و شهرهای کوچک کمبود پرستار داریم و به طور کلی کشور با کمبود شدید پرستار مواجه است. دوستانی که فکر میکنند ما با مازاد نیروی پرستار مواجهیم باید به آمارهای بین المللی مراجعه کنند.
دستگیری یک پرستار ایرانی از سوی گروههای تکفیری
دکتر حریرچی در پاسخ به سوالی درباره برخی اخبار مبنی بر دستگیری پرستاری از سوی گروههای تکفیری گفت: این پرستار در سیستم اورژانس مشغول به کار بوده اما برای دفاع از حرم رفته بود. مطابق تمام کنوانسیونها اسارت و حمله به پرستاران محکوم است. البته در این زمینه ما از مجاری مختلف پیگیریهای زیادی را انجام دادیم و آنچه که اطلاع داریم دستگیری همین یک پرستار از سوی گروههای تکفیری است.
دکتر حریرچی در پاسخ به سوالی درباره گزارش نهایی داروی هپارین که به صورت اشتباه در بسته بندی دارویی دیگر قرار گرفته بود، گفت: در این زمینه اشتباه صورت گرفته، مشخص بود. دارو در پوکه خودش زده شده بود و لیبلینگ آن درست بود، اما در پکیج یک داروی دیگر قرار گرفته بود که آن را شناسایی و جمعآوری کردیم. در حال برخورد با این تخلف هستیم.
قائم مقام وزیر بهداشت در پاسخ به سوال دیگری درباره وضعیت جمعیت کشور و افزایش جمعیت به سمت سالمندی، گفت: مسن شدن جمعیت یک موضوع دو گانه است. اولین موضوع آن است که باید برای طول عمر با کیفیت افرادی که متولد شدند، تلاش کنیم و این برای ما یک هدف است اما موضوع دوم تغییر ترکیب سنی جمعیت و پیر شدن آن است. یعنی کاهش جمعیت افراد جوان نسبت به افراد پیر که این موضوع بد است و در کشورهای اروپایی آمریکایی با آن مواجه شدند؛ چرا که ضریب جایگزینی جمعیت کافی نبوده و تعداد افراد پیر نسبت به افراد جوان افزایش یافته است. راه حل مقابله با پیری ترکیب سنی جمعیت این است که زاد و ولد بالاتر از نرخ جایگزینی باشد و همچنین از افراد جوان محافظت کنیم.
ازدواج سپید از عوامل کاهش رشد جمعیت
دکتر حریرچی با بیان اینکه ازدواج سپید یکی از عوامل کاهش رشد جمعیت است، گفت: البته همه این موضوعات خودشان عوامل مختلفی دارند. باید توجه کرد که افزایش سن ازدواج هم سلامت نوزاد را به خطر انداخته و هم سالهای باروری را کاهش میدهد. بنابراین با توجه به اهمیت این مسائل و ضمن رعایت فرهنگ باید از کتمان بی مورد و پاک کردن صورت مسئله خودداری کنیم و آنچه را که از نظر فرهنگی درست است انجام دهیم.
کاهش نسخ تجویزی کورتون در کشور
دکتر حریرچی در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره بالا بودن مصرف کورتون در کشور گفت: متاسفانه مصرف کورتون در کشور ما به دلیل تجویز پزشکان و تمایل بیماران بالا بوده و ضررهای قابل توجهی دارد. البته نسخ تجویزی کورتون رو به کاهش است، اما هنوز به عدد مناسب در این زمینه نرسیدهایم.
منبع: ایسنا