کووید-۱۹ وبیماری کاوازاکی در کودکان
- شناسه خبر: 7398
- تاریخ و زمان ارسال: 26 اردیبهشت 1399 ساعت 08:11
- بازدید : 108
- نویسنده: mfathi
به گزارش روابط عمومی سازمان نظام پزشکی، گروه تازه های پژوهشی کووید 19 معاونت آموزشی و پژوهشی سازمان در جدیدترین مقالات منتشره به موضوع کووید 19 و بیماری کاوازاکی کودکان پرداخته است. متن این مقاله به قرار زیر است:
گسترش سریع کووید -۱۹ باعث پاندمی جهانی سندرم حاد تنفسی شدید با موارد ابتلا در همه گروههای سنی گردیده است جمعیت کودکان به نسبت بسیار کمتر از بزرگسالان مبتلا گشته و تنها ۲٪ بیماران در سنین زیر ۲۰ سال گزارش شدهاند.
?در یک مطالعه بر روی پرونده کودکی ۶ ماهه که به عفونت کووید -۱۹ مبتلا شده بود، بیماری کاوازاکی نیز همراه آن گزارش شد که تحت درمان قرار گرفت و در اینجا به توصیف این پرونده میپردازیم.
بیمار دختر بچهای ۶ ماهه که قبلا سالم بوده و واکسیناسیون کامل سن خود را دریافت داشته است میباشد. بیماری در ابتدا بایک روز تب و امتناع از غذا خوردن شروع که به مراقبتهای ویژه کودکان آورده شد. بیمار سرفه، احتقان و آبریزش بینی نداشت.
?در معاینه تب ۳۸/۸ درجه بدون علایم کانونی عفونت نشان داد.
ارزیابی آزمایشگاهی با یک سواپ تست رپید آنفلوانزا و آزمایش و کشت ادرار انجام شد که همگی منفی بودند. بیماری ترخیص و در خانه تحت نظر بود.
?تشخیص اولیه عفونت ویروسی بود. در روز دوم تب؛ همزمان بثورات اریتماتو با ظاهر لکهدار و بدون خارش بروز کرد.
?در روز چهارم تب؛ بثورات تداوم داشت و احتقان خفیف بینی بدون سرفه داشت.
در معاینه مجدد؛ تحریک پذیری، کنژکتیویت، لب ترک خورده وخشک قابل مشاهده بود و هیچ لنفادنوپاتی نداشته و صدای تنفس نرمال بوده است.
?ارزیابی مجدد آزمایشگاهی حاکی از شیفت WBC سمت چپ، کم خونی نروموستیک، پلاکت نرمال، افزایش CRP و ESR، هایپوناترمی، هایپو آلبومینمی با آنزیمهای کبدی نرمال بود.
?تست RT-PCR و کشت خون منفی بود.
?در بررسی Chest Xray یک کدورت خفیف در ناحیه چپ midlung دیده شد که با توجه به تب، احتقان و یافتههای رادیولوژیک برای بررسی کووید -۱۹ در بخش اطفال پذیرش شد.
?در هنگام پذیرش بیمار در پنجمین روز تبداری بود و کنژکتیویت، پاپیلای برجسته زبان، بثورات پلی مورفوس، راش ماکولاپوپولار، تورم دستها و اندام تحتانی نشان داد که عملا با معیار کلاسیک برای کاوازاکی مطابقت داشت.
?بیمار با یک دوز واحد IVIG )2gr/kg) ، و دوز بالای آسپری20mg/kg۴ چهار مرتبه در روز طبق دستورالعمل درمانی تحت مداوا قرار گرفت.
?اکوکاردیوگرام: نرمال بود، بدون هیچ گونه شواهدی از اتساع عروق کرونری یا آنوریسم وجود نداشته و بدون پریکاردیال افیوژن عملکرد قلب طبیعی بود.
?قبل ترخیص نتیجه RT-CRP رسید که برای کووید -۱۹ مثبت نوی بنابرین به خانواده توصیه شد از تاریخ مثبت شدن آزمایش تا ۱۴ روز در خانه قرنطینه گردند.
?بیمار با دوز کم اسپرین ترخیص و برنامه پیگیری و ارزیابی مجدد شامل اکو کاردیوگرام ۲ هفته بعد از ترخیص و ۱۴ روز بعد از قرطینه اجباری توصیه شد.
این اولین مورد توصیف شده از بیماری کاوازاکی با عفونت همزمان کووید -۱۹ میباشد.
?بیماری کاوازاکی یک واسکولیت حاد در دوران کودکی است که از علل اصلی بیماری قلبی اکتسابی در کودکان و در کشورهای توسعه یافته میباشد. هنوز علیرغم چندین دهه تحقیق ماهیت و منشا آن ناشناخته مانده است و تشخیص بیماری با علائم کلاسیک آن میباشد که عبارتند از: بیمارانی که به مدت ۵ روز با تب همراه بوده و حداقل ۴ مورد از ۵ معیار بالینی را داشته باشند:
1) Changes in extremities: Acute: Erythema and edema of hands and feet Convalescent: Membranous desquamation of fingertips
2) Polymorphous exanthema
3) Bilateral, painless bulbar conjunctival injection without exudate
4) Changes in lips and oral cavity: Erythema and cracking of lips, strawberry tongue, diffuse injection of oral and pharyngeal mucosae
5) Cervical lymphadenopathy (≥1.5 cm in diameter), usually unilateral
تا به امروز رایجترین علایم کووید -۱۹ در اطفال بدون علامت بودن آنهاست و یا علایم خفیف عفونت حاد تنفسی فوقانی همانند تب، خستگی، سرفه، گلودرد، رینوره، تنگی نفس است.
البته در موارد شدیدتر، علایم میتواند شامل؛ علایم گوارشی نیز باشد. این بیماری میتواند در اطفال ندرتا میتواند به سمت نارسایی تنفسی، شوک، اختلال در انعقاد و آسیب کلیوی پیش برود.
?معیارهای بالینی برای آزمایش کووید -۱۹ ممکن است به دلیل محدودیتهایی مانند در دسترس نبودن تستهای تشخیصی برای همه افراد فقط به علایم بالینی و تنفسی و رادیولژیک محدود گردد.
?این گزارش به عنوان یک مرجع مفید برای سایر پزشکان در زمان ملاقات با کودکانی که مشکوک به کووید -۱۹ باشند میتواند باشد هر چند درک ما از الگوهای بالینی کووید-۱۹ همچنان در حال تکامل است.
✍دکتر سارا رودگری، متخصص ENT
بیمارستان ۱۵ خرداد، تامین اجتماعی استان تهران
کارگروه تازههای علمی کرونا
سازمان نظام پزشکی کشور
منبع:
PMID: 32265235
? @covid19_research_news