یادداشت: آیا نظام پزشکی برای دفاع از حیثیت و اعتبار جامعه پزشکی راهکاری دارد؟
- شناسه خبر: 3817
- تاریخ و زمان ارسال: 25 تیر 1396 ساعت 04:06
- بازدید : 168
- نویسنده: mfathi
آیا نظام پزشکی برای دفاع از حیثیت و اعتبار جامعه پزشکی راهکاری دارد؟
در سالهای اخیر بارها جامعه پزشکی مورد هجمه رسانه ای قرار گرفته است و به دنبال آن برخوردهای قضایی نامتعارفی را شاهد بوده ایم. کافی است یک اتفاق کوچک در یک شهرستان کوچک پیش بیاید و یک فردی از برخورد شاغلین سلامت بویژه پزشکان اظهار نارضایتی کند، بلافاصله موجی رسانه ای در فضای مجازی و رسانه ها بر پا می شود که فلان پزشک با فلان بیمار برخوردی خلاف اخلاق داشته است و بعد موجی از کامنتها و فحاشی ها علیه جامعه پزشکی به راه می افتد و به دنبال آن سیستم قضایی به ماجرا ورود پیدا کرده و دستور بازداشت و زندانی کردن پزشک خاطی صادر می شود و دهها تیم بازرسی از ارگانهای مختلف و وزارت بهداشت راهی شهرستان مزبور شده و گزارشهای ضد و نقیضی در رسانه ها منتشر می شود که زیر هر یک هزاران بداخلاقی بعنوان کامنت ثبت می شود و بعد از مدتی که هیجانات فروکش می کند مشخص می شود که از اساس ماجرا یا دروغ بوده یا مساله ای بی اهمیت بوده که باعث این همه جنجال و هیاهو شده است.
این موجهای رسانه ای به سرعت می آیند و می روند ولی اثری سو بر اعتماد مردم به پزشکان می گذارند که به هیچ شکلی قابل جبران نخواهد بود.
برخی تحقیقات نشان می دهد به دلیل ایجاد این موجهای رسانه ای این اعتماد به شدت کاهش یافته است و اعتبار و حیثیت جامعه پزشکی در نظر مردم کاهشی چشمگیر یافته است.
سازمان نظام پزشکی بعنوان جامع ترین نهاد صنفی پزشکی چه اقداماتی در این راستا داشته و می تواند داشته باشد؟ چگونه می توان از اعتبار و حیثیت جامعه پزشکی دفاع کرد؟ چگونه می توان اعتماد از دست رفته بین مردم و پزشکان را بازسازی نمود؟ آیا نظام پزشکی عملکرد قابل قبولی در این حوزه داشته است؟ اگر نداشته است دلایل آن چیست؟ مسئولین سازمان نظام پزشکی به جز صدور بیانیه و یا دفاعیه چه اقدام موثر دیگری می توانند در این زمینه داشته باشند؟
سازمان نظام پزشکی می تواند با تشکیل یک کارگروه ویژه با حضور جامعه شناسان و روانشناسان اجتماعی به واکاوی این جریانات در جامعه بپردازد و با تحلیلی منطقی از شرایط موجود، راهکارهای مناسبی برای بازسازی اعتبار و حیثیت جامعه پزشکی بیابد و این راهکارها را با سایر مراکز متولی نظام سلامت نیز به اشتراک بگذارد. از سوی دیگر ارتباطی مناسب و مستمر با رسانه ها و ارباب جراید می تواند کمک کند تا فهم مشترکی شکل گیرد و رسانه ها مراقبت بیشتری در انعکاس اخبار حوزه سلامت داشته باشند و ملاحظاتی را در نظر داشته باشند که به نفع مشترک مردم و پزشکان خواهد بود. سازمان نظام پزشکی باید ملاحظاتی اخلاقی با کمک اصحاب رسانه و سایر ارگانهای ذیربط برای پوشش اخبار حوزه سلامت تدوین نماید تا ضمن بیان واقعیتها و کاستی ها در اخبار و گزارشات رسانه ای و بیان نقدهای منطقی و سازنده، اعتماد پزشک و بیمار آسیب نبیند.
اما چرا تابحال سازمان نظام پزشکی چنین اقدامی نداشته است؟
چون مطالبه ای از سوی اعضا وجود نداشته یا اگر بوده صدای رسایی این مطالبه را بیان نکرده است. انتخابات نظام پزشکی فرصتی است تا اعضای جامعه پزشکی با صدای بلند این مطالبه را از منتخبین سازمان نظام پزشکی داشته باشند که برای اعتبار و حیثیت جامعه پزشکی اقدام موثری انجام دهند. و این مطالبه با مشارکت اگاهانه و انتخاب افرادی که در این زمینه دغدغه دارند امکان پذیر است.
به امید مشارکت گسترده و اگاهانه جامعه پزشکی در انتخابات سازمان نظام پزشکی.